تبلیغات
:: . - راهكارهای مدیریت صحیح پسماندهای كشاورزی‌ ::

.

درباره وبلاگ

  این وب سایت متعلق به محمد آچاك دانشجوی رشته مهندسی مدیریت و آبادانی روستاها دانشگاه پیام نور مركز ایرانشهر می باشد. تلاش ما بر این است تا برای هر چه بهتر شدن و بالابردن سطح علمی دانشجویان عزیز تلاش كنیم .
ما از دیار آفتابیم ، از سرزمین های نخلهای راست قامتی كه انوار طلایی خورشید شاخ و برگشان را نوازش می دهد ، آمده ایم تا اثبات كنیم فرزند خورشیدیم ، گرم و پر حرارت . و سرشار از شوق برای رسیدن به والاترین اهداف . ما جوانیم و آنچه جوان را می سازد تغییر است و نو بودن در همه چیز ، چه افكار و چه اعمال .
یادمان باشد كه ما نهال نخل را بغیر از آب و آفتاب با عشق رویانده ایم . امید آن داریم به لطف پروردگار در فضایی سالم و صمیمی عشق به علم را تجربه كنیم .
پل ارتباطی با مدیر وب لاگ :

E-mail: khodam1370@gmail.com

در پناه لطف بیكران حق سبز و شكوفا باشید .

مدیر وبلاگ : محمد آچاك
جستجو

ساعت فلش

نظر سنجی

ساعت فلش

نظر شما در مورد وب سایت چیست؟




نویسندگان
آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
  • پشتیبانان

    بسم الله الرحمن الرحیم

    با سلام خدمت شما بازدیدكننده گرامی ، به وبلاگ ::انجمن علمی نخل :: خوش آمدید . لطفا برای هرچه بهتر شدن مطالب این وبلاگ ، ما را از نظرات و پیشنهادات خود آگاه سازید و به ما در بهتر شدن كیفیت مطالب وبلاگ یاری رسانید.

    تبلیغات

    برای سفارش تبلیغات با مدیر وبلاگ تماس بگیرید
    یکشنبه 17 بهمن 1389

    شهاب خزائلی رتبه نخست جشنواره ایده‌های برتر در اصلاح الگوی مصرف و مدیر پروژه‌های شركت رهجویان آینده نقش جهان در تدوین و اجرای طرح‌های جامع مدیریت پسماند در گفتگو با خبرنگار ‌فارس در اصفهان با بیان اینكه آمارهای رسمی وزارت جهاد كشاورزی نشان می‌دهد كه با وجود تولید مناسب انواع محصولات كشاورزی و دامی در كشور، متاسفانه میزان تولید ضایعات در ایران بسیار بالاست و این موضوع تاثیر منفی و نامطلوبی بر تولیدكنندگان و بازار داخلی مصرف و نیز صادرات غیر‌نفتی كشور به ویژه محصولات كشاورزی و صنایع غذایی گذاشته است.

    وی با بیان اینكه براساس تعریف فائو هر‌گونه تغییری در كیفیت كه منجر به عدم دسترسی‌، عدم ایمنی و غیر‌قابل خوراكی شدن محصول كشاورزی برای مصرف انسان شود، پسماند كشاورزی محسوب می‌شود، افزود: اگر محصولات كشاورزی پس از برداشت به هر دلیلی بدون استفاده و نامناسب برای بازار فروش باشند، یا كمیت و كیفیت یك ماده غذایی كاهش یابد، جز‌ ضایعات تلقی می‌شود.

    ‌رتبه اول جشنواره ایده‌های برتر در اصلاح الگوی مصرف با بیان اینكه ضایعات یا پسماندهای محصولات كشاورزی در كشور سالانه بالغ بر 3/15 میلیون تن یعنی بیش از 5/17 درصد از تولید كل كشاورزی مملكت می‌باشد، افزود: حال اگر میانگین هر كیلوگرم از این محصولات را 155 تومان در نظر بگیریم‌، ارزش ضایعات این محصولات، هر سال معادل مبلغ هنگفت 000, 500,000, 371, 2 تومان(بیش از 2 تریلیون و 371 میلیارد تومان) خواهد شد یعنی سرانه ضایعات محصولات كشاورزی بیشتر از 338.000 ریال می‌شود به عبارت دیگر به طور متوسط هر خانوار ایرانی(با میانگین 5 نفر) هر سال حدود 1.690.000 ریال كفران نعمت می‌كند.

    خزائلی با بیان اینكه منشا‌ تولید ضایعات كشاورزی را می‌توان به ضایعات مراحل تولید، ضایعات هنگام انتقال و حمل و نقل، ضایعاتی مراحل انبارداری و فرآوری و ضایعات هنگام عرضه و مصرف تقسیم كرد، اضافه كرد: البته نحوه مدیریت مراحل فوق نقش بسیار تعیین كننده‌ای در مقدار ضایعات تولیدی دارد.

    مدیر پروژه‌های شركت رهجویان آینده نقش جهان در تدوین و اجرای طرح‌های جامع مدیریت پسماند با بیان اینكه ضایعات بخش كشاورزی میزان تولید را كاهش داده، ‌نیاز به واردات را افزایش و نهاده‌های لازم برای تولید را هدر می‌دهد، تصریح كرد: این ضایعات از این چند جنبه بر اقتصاد كشور ضربه وارد می‌كند.

    وی با بیان اینكه پیش‌بینی مقدار ضایعات محصولات كشاورزی مشكل است، گفت: زیرا عوامل اصلی تولید ضایعات مربوط به آسیب‌های فیزیكی و حمله ‌میكروارگانیسم‌ها می‌شود كه در عمل در سه مرحله پیش از برداشت، برداشت و پس از آن رخ می‌دهد ولی بخش عمده ضایعات مربوط به مراحل برداشت و پس از آن (تا مرحله مصرف) می‌باشد كه دلایل اصلی تولید این ضایعات در محصولات كشاورزی به ویژه میوه‌ها، سبزی‌ها و محصولات غده‌ای ،عوامل فیزیكی، فیزیولوژیكی، بیولوژیكی یا میكروبیولوژیكی، مكانیكی، اجتماعی و اقتصادی می‌باشد.

    رتبه نخست جشنواره ایده‌های برتر در اصلاح الگوی مصرف با بیان اینكه بررسی‌های كارشناسی‌ نشان می‌دهد كه مقداركل ضایعات در كشور شامل بخش‌های زارعت، باغبانی، دام و طیـور و شیـلات، حدود 8/17 درصد می‌باشد كه این میزان در سایر كشورها معادل 5 درصد است، ادامه داد: بخش باغبـانی با 1/28درصد بالاتـرین و دام و طیـور با 1/6درصد كمترین ضایعات را به خود اختصاص می‌دهند یعنی با اینكـه حجم تولید محصولات بـاغی كمتر از محصولات زراعی است، لیكن متوسط ضایعات بخش باغی بیشتر از زراعی است.

    خزائلی با بیان اینكه 80درصد ضایعات تنها مربوط به

     ۲۵ محصول است، عنوان كرد: در بخش زراعی

    ، سیب زمینی، گوجه فرنگی، صیفی‌جات و سبزی با حدود 30

    درصد ضایعات، بالاترین و حبوبات با 5 درصد كمترین ‌مقدار

    ضایعات را ‌دارند، در زیر بخش باغبـانی، انگور و انجیر

     با حدود 35درصـد، بالاترین و گردو، بادام و فندق با 8 درصد كمترین ضایعات را دارند، در زیربخـش دام و طیـور، شیـر با حدود 7 درصد بالاترین و عسـل با یك درصد كمترین ضایعـات را تولید می‌كنند و در زیر بخش شیلات حدود 7 درصد ضایعات وجود دارد.

    وی ضایعـات برنج در مرحله برداشت و خرمن‌كوبی را به طور متـوسط 25/2 درصد دانست و گفت: همچنین به طـور معمول 74 تا 97 درصد گندم به آرد تبدیل می‌شود كه حدود 3 تا 26 درصد گندم تولید شده تبدیل به ضایعات می‌شود. ضایعات گنـدم در مرحله كاشت دو درصد، برداشت 9درصد و بعد از برداشت (حمـل ونقل ، بوجاری، انبارداری وتبدیل به گندم) 15 درصد است و میزان ضایعات نان بربری، لواش و سنگك 7/16 درصد، تافتون 10 درصد و لواش نواری 3 /11درصد است.

    مدیر پروژه‌های شركت رهجویان آینده نقش جهان در تدوین و اجرای طرح‌های جامع مدیریت پسماند، راه‌های بازیافت و استفاده مجدد از ضایعات را شامل تهیه كمپوست، تولید چوب، تامین انرژی، ‌استفاده از الیاف طبیعی در كامپوزیت‌ها، استفاده از فرآورده‌های جانبی صنایع لبنی، تولید پروتئین تك‌یاخته (SCP)، تولید پروتئین با ارزش افزوده(ژلاتین)، گیاه پالایی، تصفیه فاضلاب و استفاده از بقایای گیاهی دانست و ادامه داد: عوامل كاهنده ضایعات نیز عبارتند از انتخاب رقم مناسب، شدت نور، آبیاری، مدیریت تغذیه، زمان برداشت، تیمارهای پیش سرمادهی،كنترل عوارض پاتولوژیكی، تكنولوژی انبارداری، تكنولوژی بسته‌بندی و جابه‌جایی محصول.

    خزائلی روش‌های موثر در كاهش ضایعات را شامل استفاده از بیوتكنولوژی، ‌استفاده از نانوتكنولوژی، استفاده از انرژی هسته‌ای، اصلاح ساختار از تولید تا مصرف، پیش‌آگاهی‌های هواشناسی، رضایت مصرف كننده، تمركز زنجیره محصولات غذایی، مدیریت قوی و متمركز، ایجاد و گسترش صنایع تبدیلی، برنامه‌ها و سیاست‌های اقتصادی دولت، آموزش زنان روستایی، فعالیت‌های پژوهشی دانست و اظهار داشت: با كمی تأمل، می‌توان بر این نكته صحه گذارد كه بخش عمده‌ای از موانع و مشكلات موجود در كشور، صرفا ً نیازمند یك عزم ملی است. بدون شك با در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص و بهره‌مندی از مدیریت و سازمان‌دهی لازم، می‌توان در قالب طرح مشخص، حركتی نو در راستای رفع مشكلات موجودانجام داد. استفاده بهینه از منابع طبیعی و سرمایه‌ها،‌ بالا بردن سطح كیفیت محصولات، افزایش بهره‌وری، كاهش ضایعات و بسیاری موارد دیگر، از جمله این حركت‌هاست.

    خزائلی در پایان برای مدیریت صحیح پسماندهای كشاورزی راه‌های مختلفی پیشنهاد كرد و گفت: انجام عملیات زراعی مناسب، شامل تهیه زمین، عملیات داشت، مبارزه با آفات و بیماری‌ها، استفاده بهینه از كود و سموم شیمیایی و برداشت محصول در زمان مناسب از جمله این راه‌هاست.  وی افزود: در صورت یكسان بودن نیازهای اولیه مانند زمین، آب، كود و دیگر نهاده‌ها، از نظر مقاومت به فساد بین محصولات دانه‌ای( غلات) و دانه‌های روغنی و محصولات فاسد شدنی(میوه، سبزی) و گیاهان غده‌ای، به صورت طبیعی تفاوت‌های اساسی وجود دارد كه به كارگیری برنامه مجزایی برای جلوگیری از ضایعات مراحل پس از برداشت آنها ضروری است. برای مثال محصولات فاسد شدنی پس از برداشت، به طور پیوسته در معرض فساد بیولوژیك قرار دارند، بنابراین با افزایش كارآیی و ظرفیت سیستم نگهداری و توزیع، می‌توان سرعت فساد محصولات را تا حد امكان كاهش داد.

    خزائلی با تاكید بر اینكه به حداقل رساندن نواقص سیستم حمل و نقل، استفاده از دستگاه‌های سورتینگ برای جدا كردن محصول معیوب یا بیمار و كنترل مؤثر بر دمای محیط، به طور قابل ملاحظه‌ای به حفظ كیفیت محصولات باغی و كاهش ضایعات پس از برداشت آنها كمك می‌كند، اضافه كرد: جلوگیری از تأخیر زمانی بین مراحل گوناگون پس از برداشت نیز یكی از راه‌ها برای كاهش ضایعات است چرا كه هر چه محصول بیشتر دچار تأخیرهای زمانی شود، بیشتر تحت تاثیرات منفی محیط قرار گرفته، كیفیت آن كاهش می‌یابد كه با هدف به تأخیر انداختن مرحله تخریب و ضایع شدن محصول، می‌توان عملیات فرآوری را بر روی آنها انجام داد.

    خزائلی با تاكید بر اینكه گسترش و توسعه صنایع تبدیلی ضمن جلوگیری از اتلاف و ضایعات محصولات كشاورزی، به ایجاد امنیت غذایی در جامعه كمك می‌كند، خاطرنشان كرد: گسترش خدمات تحقیقی، آموزشی و ترویجی به كشاورزان به عنوان یكی از سیاست‌ها و برنامه‌های بنیادی كشاورزی كشور باید مورد توجه قرار گیرد.

    آخرین مطالب ارسالی

    چند خط با خدا

    خدایا مگذار دعا كنم كه مرا از دشواری ها و خطر های زندگی مصون داری ، بلكه دعا كنم تا در رویارویی با آن ها بی باك و شجاع باشم . مگذار از تو بخواهم درد مرا تسكین دهی بلكه توان چیرگی بر آن را به من ببخشی .

    كلیه حقوق این وب سایت متعلق به نویسنده( محمد آچاك ) می باشد . با تشكر محمد آچاك .
    کتاب طلایی پیام نور